Hieronder volgt een kleine terugblik op onze reis aan de hand van een paar onderwerpen. Voor alle reisverhalen ga naar het kopje Zuid Amerika in de linker kolom!
 

# Digitale wereld.
Tijdens onze reis was het toch fijn om contact te blijven houden met het thuisfront. Even een appje of een belletje maakte de afstand minder groot. We hebben geen locale sim kaarten gekocht en alleen gebruik gemaakt van Wi-Fi netwerken. Het gebruik van apps op de telefoon maakte de reis makkelijker. Waar we veel gebruik van hebben gemaakt zijn Maps.me voor het navigeren overal ter wereld tijdens hikes en ook met taxiritten. Booking.com voor het reserveren van accommodaties, Facebook groepen van Zuid Amerika voor heel veel reisinformatie, Tripadvisor voor ervaringen van anderen voor eetgelegenheden en activiteiten, Strava voor het loggen van onze vele wandelingen, Polarsteps voor een compleet reisoverzicht en XE converter voor het omrekenen van vreemde valuta. Dropbox hebben we gebruikt voor het opslaan van alle foto's en video's in de cloud, want bij diefstal of verlies heb je anders niets meer en dat hebben we wel een paar keer gehoord tijdens onze reis.

# Nieuwe mensen ontmoeten.
Tijdens het reizen hebben we zo veel leuke nieuwe mensen ontmoet. Veelal korte contacten van enkele uren of een dag tijdens een tour, maar ook verschillende andere reizigers waar we meerdere dagen mee hebben opgetrokken. En we gaan zeker nog wel enkele personen zien in de toekomst, altijd fijn om een slaapadres te hebben ergens ter wereld. En natuurlijk hebben we genoten met de locale bevolking van de landen waar we zijn verbleven. Dit maakt het reizen leuk, nieuwe mensen en hun culturen leren kennen en ervaringen uitwisselen. Onze cursus Spaans in het begin van de vakantie heeft hier erg aan bijgedragen, alhoewel er heel vaak op Engels wordt teruggevallen onder reizigers. Hieronder een lijstje van nationaliteiten waarvan we mensen zijn tegen gekomen. Argentinië, Australie, België, Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, China, Colombia, Duitsland, Ecuador, Finland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Panama, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Puerto Rico, Spanje, Urugay, USA, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea, Zweden, Zwitserland.

# Back to reality.
Er is geen moment geweest dat we naar huis wilden. 6 maanden zijn voorbij gevlogen en we hebben volop genoten van elke dag. We zijn ook dankbaar dat onze managers, en onze werkgevers, Unisign en Essent, hebben meegewerkt aan het mogelijk maken van deze droomreis. Nogmaals bedankt en 6 augustus staan we weer paraat, maar wel een beetje met heimwee naar Zuid Amerika.

# Wat hebben we geleerd.
We werken om te leven en we leven niet om alleen maar te werken. Dit is ons na de reis nog duidelijker geworden, geniet van elk moment en volg je dromen. Als je iets wil ga er dan voor, want voor je het weet is het te laat en van uitstel komt afstel. Verder kunnen we ook zeer gelukkig zijn dat wij in een land wonen zoals Nederland waar we zo'n reis kunnen maken, als westerling zijn we bevoorrecht. Wij hebben (meestal) de financiële middelen om te reizen en een paspoort wat het ook toestaat.

# Wat was het mooist.
Deze vraag hebben we al meerdere keren gekregen en hier kunnen we niet echt een antwoord op geven. Zuid Amerika is zo divers en je kunt de verschillende landen niet met elkaar vergelijken. In elk land hebben we wel bijzondere dingen gedaan, gezien of meegemaakt. We hebben zoveel highlights gehad en als we er dan toch één moeten kiezen dan is het Galápagos voor Janine en voor William de klim naar Huyana Potosí. Maar we kunnen wel zeggen dat Zuid Amerika ons hart heeft veroverd, het heeft zoveel moois en divers; natuur, cultuur, avontuur en niet te vergeten hele leuke en vriendelijke mensen.  

 
# Natuur

 

Wat een diversiteit in flora en fauna hebben we gezien. Van hoge bergen tot koraal in de zee van rood gekleurde meren tot blauwe vogels, van ijsvlaktes tot walvissen, wat hebben we ervan genoten. Wat ons wel is opgevallen dat de mens er echt een negatieve invloed op heeft. Niet normaal hoeveel afval en met name plastic we hebben gezien en dat maakt ons wel zorgen. We kunnen dit niet echt veranderen maar iedereen kan een beetje doen!
 
# Veiligheid
We hebben ons tijdens de gehele reis geen seconde onveilig gevoeld. Je moet gewoon goed oppassen wat je doet en niet te koop lopen met je waardevolle spullen. En in grote steden en openbaar vervoer is het extra opletten. Ook hadden we voor onze reis onze vraagtekens bij Colombia, over de veiligheid en de drugskartels enz. Hier werkt het land hard aan om van deze reputatie af te komen, wat volgens ons ook volledig terecht is en ook goed lukt. Gebruik vooral je boerenverstand en geniet! We zijn niets kwijt geraakt, hoogstens een paar keer opgelicht door iets te veel te betalen.

# Eten en drinken
We kunnen in ieder geval met zekerheid zeggen dat we niets te kort zijn gekomen. Wat we allemaal hebben gehad is teveel om op te noemen, maar we hebben vaak de lokale keuken uitgeprobeerd en eigenlijk alleen in de eerst maanden zelf wat gekookt. We hebben heerlijke gerechten gehad, het viel ook wel eens tegen, maar de aanbevelingen van TripAdvisor klopten meestal wel. En voor iedereen maken we een regel als jullie commentaar of opmerkingen hebben over onze buikjes die iets ronder zijn geworden, kost het jullie een etentje! Kunnen ze nog groter worden.

# Vervoersmiddelen
We hebben wat verschillende vervoersmiddelen gehad tijdens onze reis. Zo hadden we alle verschillende soorten bussen, taxi's, metro, vliegtuigen, motor, boot, zeilboot, fiets, roltrap, paraglide, scooter, raft, kayak, paard en natuurlijk de benenwagen. De meeste transporten waren wel allemaal op tijd, maar ze kijken hier niet zo op een kwartiertje meer of minder zoals thuis, je moet gewoon iets meer geduld hebben. En zeker ook de tijdsduur van de busreizen is altijd meer dan de tijd die ze aangeven.

# Accomodaties
Zoals de meeste backpackers zijn we veel in hostels verbleven, maar dan wel als het mogelijk was in een privé kamer. In de dorms zijn we ook af en toe verbleven, maar we houden er liever van om een zooitje te maken in onze eigen kamer en niet elke minuut op je kostbaarheden te letten. Doordat we ook veel tours hebben gedaan waren we ook vaak afhankelijk van de organisatie waar we verbleven. Hier zaten echt mooie plaatsen tussen, of dit nu in een zouthotel, een tent of op een boot was. Natuurlijk viel het ook wel eens tegen door bijvoorbeeld bedbugs, een kamer boven een disco of een vieze kamer, maar ook dat hoort erbij.
 
#Bagage
Tijdens de reis hadden we beiden een grote backpack van 15 kg en een dagrugzak van enkele kilo's bij. Omdat we alle seizoenen een beetje hebben gehad hadden we ook veel verschillende kleding bij, maar achteraf toch nog te veel. We hebben verschillende spullen meegesleept die we de hele reis niet hebben gebruikt. Wat we achteraf wel mee hadden moeten nemen was een laptop om de foto's en video's uit te zoeken, daar zijn we nog wel even zoet mee. 
 
# Wat gaan we missen?
- De schitterende natuur en het buitenleven
- Dagelijkse portie vitamine D
- Elke dag volop genieten
- Het avontuur dat elke dag op ons wachtte
- Uitzichten waar je uren van kunt genieten
- WC papier in de prullenbak gooien ipv      doorspoelen
- Op staan zonder zorgen en planning
- Stressvrije en onbezorgde dagen
- Heerlijk en goedkoop (lokaal) uiteten
- De Spaanse taal
- De vriendelijke mensen in Zuid Amerika
- De relaxe mentaliteit van alle reizigers
- Het ontmoeten en uitwisselen van ervaringen met andere reizigers
- Vers tropisch fruit
- Elke keer variatie in klimaat en omgeving
- Elke dag samen doorbrengen, want we zijn elkaar nog lang niet moe.

# Waar kijken we naar uit?
- Weerzien met al onze dierbare lieve familie en vrienden
- Knuffelen met Pien, Luuk, Femke en alle andere kids van onze vrienden
- De kast open maken en schone kleding eruit pakken
- Niet meer elke dag de backpack in en uitpakken
- Ons eigen bed en de rustige omgeving 's nachts

Janine
- Ritme!
- Hardlopen door de Heldense bossen
- Terrasjes pikken en chillen met vriendinnen
- Shoppen met pap en mam
- Boodschappen doen in een NL supermarkt, wat een goede supermarkten hebben wij in NL zeg!
- Nederlandse broodjes, kaas, yoghurt, kwark, verse groente en uiteraard Rousseau chocolade

William
- Een heerlijk ritje op de fiets met mijn vrienden
- Spelen met Pien en Luuk
- Frikandel, mexicano saté
- Verse aardappelen, groente en vlees op de Rootsdijk
- Iets nieuws verzinnen om naar toe te leven


# William en Janine
Samen hebben we 100% genoten van elke moment, het was beter dan we vooraf hadden gedroomd. Dit gaan we never nooit meer vergeten. We hebben samen zo veel gelachen, veel plezier gehad, afgezien tijdens sommige wandelingen, genoten van de natuur en cultuur en onze kijk op de wereld verbreed. De gezondheid heeft redelijk goed meegewerkt, Janine is een week echt ziek geweest in Argentinië en wat slechter eraan als we op hoogte waren. Allebei hebben we af en toe een dag gehad dat we ons slecht voelden, maar we mogen niet klagen. Ook viel het erg mee met de muggen en daar was Janine heel erg blij mee. Op enkele kleine meningsverschillen na zaten we altijd op dezelfde lijn met de reis. Elke keer een volgende locatie of activiteit plannen was dan ook zo gedaan. Op carnaval vieren in Rio na hadden we beiden niet veel anders willen doen tijdens deze reis als we nog een keer konden kiezen. Voor de toekomstige reizen..... dat houden we nog even voor ons, eerst al deze indrukken verwerken.

Bedankt voor alle leuke reacties op onze verhalen, we hebben ze vooral voor ons zelf geschreven, maar met plezier met jullie gedeeld.