Zondag 23 juni 2013 Raid des Haut Fagnes, de eerste marathon van dit seizoen stond op het programma en wel rondom de mooie omgeving van Malmedy. Dit jaar niet gekozen voor de langste afstand 115 km, maar voor de 90 km met 2500 hoogtemeters, achteraf een goede keuze.

 

Samen met Anton naar Belgie gereden en de nummers opgehaald. Anton mocht 10 minuten later starten, want hij heeft geen licentie, maar van tevoren al een beetje afgesproken dat we samen zouden rijden. Het zou meer een lange, intensieve training worden dan voluit de wedstrijd rijden, vandaar ook de camelbag ;)

 

De start bij deze marathon is altijd gelijk flink bergop, vanuit Malmedy een klim over asfalt die overgaat in schotter en single tracks. Een goed opwarmer dus voor alles wat er nog komen gaat. Het eerste gedeelte en het laatste gedeelte van deze rit zijn de zwaarste stukken, doseren en sparen voor het eind is dus wel nodig.

 

Na 20 km kwam ik bij de eerste pauzeplaats en hier even wat gegeten en gedronken en toen kwam Anton ook aan bij deze pauzeplaats. Vanaf toen hebben we de hele dag samen gereden, ja bijna een hele werkdag! Waar ik 3 jaar geleden in 5:55 uur de 115 km had gehad, gingen we deze tijd zelfs niet redden op de 90 km. Zeker niet nadat we allebei met chainsuck kregen te maken na het modderige gedeelte na de eerste verzorging. Het voorblad sloeg elke keer de ketting vast en rijden op het kleine voorblad ging dus niet meer. Dit werd dus alles op het buitenblad en als dit niet lukte de rest lopen. Dit gold voor beiden vandaag en verder waren we goed aan elkaar gewaagd.

 

Gelukkig konden we toch genieten van deze mooie marathon met veel technische stukken erin met veel modder en wortels. Onderweg nog 2 keer de aandrijflijn schoon gemaakt (een keer met tuinslang en andere keer in riviertje) en zo nog even kunnen rijden op het kleine blad maar het duurde niet lang of alles zat weer vast en moest het grote blad er weer op.

 

Ik kwam na 6:53 uur over de finish, Anton een kleine 10 minuten minder omdat hij later was gestart. We waren allebei blij dat het erop zat vandaag, het was en zware en lange dag. Uiteindelijk was het ploeteren goed voor een 86e en voor Anton 75e plaats. Van de 350 starters zijn er maar 196 gefinisht, dus dat zegt waarschijnlijk ook al genoeg hoe zwaar het is geweest.

 

Komende weken nog geen wedstrijd op het programma, misschien dat ik nog op het laatste moment iets ga rijden, maar dat zal ook aan het weer liggen want deze modder en regen was eigenlijk iets te veel van het goede….

  • 2013-06-23_rdhf_1
  • 2013-06-23_rdhf_10
  • 2013-06-23_rdhf_11
  • 2013-06-23_rdhf_3
  • 2013-06-23_rdhf_9