Eindelijk, het startschot heeft geklonken vandaag voor de Trans Portugal 2016. Gelijk de eerste dag een goede test hoe de beentjes zijn, namelijk 144 km met 2680 hoogtemeters op het programma,  dat in combinatie met regen, wind en een modderige ondergrond vormde de ingrediënten voor een echte MTB rit. 

 

Anders dan bij een normale meerdaagse werkt men hier met een handicap systeem. Er is een klassement,  maar je krijgt een handicap percentage op je gereden tijd afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Bij de start wordt hier ook mee gewerkt, de tijd van vorig jaar wordt genomen en de handicap tijd mag je eerder starten. Voor mij geen handicap, ik start in de laatste groep met renners tot 40 jaar. 

 

Waar het in Nederland zomer is, is het hier bewolkt en regenachtig. Beetje jammer natuurlijk, maar dat mocht de pret niet drukken. Mijn doelstelling vandaag was iets behouden te rijden, de week is nog lang en deze etappe ook. De weersvoorspellingen waren niet goed maar het viel 100% mee vandaag, een flinke bui en wat miezer regen. Maar de regen van de dagen ervoor zorgden voor veel, modder, Ardennen taferelen. 

 

Eigenlijk heb ik de gehele dag alleen gereden, elke keer weer iemand oppikken die eerder was gestart en weer door naar de volgende.  De benen voelden super, de fiets deed het perfect en het parcours en de omgeving waren erg mooi. Het eerste gedeelte van de rit was het zwaartste, de langste klim en wat technische stukken. Ik heb ervoor gekozen om geen stop te maken, alles mee onderweg, aangezien het toch niet zo'n dorstig weer was. 2 gevulde bidons, camelbak en een flink aantal repen en gelletjes. Precies goed uitgeteld, alles op met nog 5km te gaan. 

 

Uiteindelijk bij het laatste checkpoint kwam ik als 8e door, nog een plaats goed gemaakt in de laatste pittige klim naar de finish. Ik kwam redelijk fris over de finish, niet zoals bij eerdere marathons de eerste dagen vechten tegen de kramp. De uitslag waarin ik over de finish kwam geldt niet, de tijden worden bekeken en de handicap factor gaat eroverheen. Dit resulteerde in een tijd van 7:45 en het was toch goed voor een 7e plaats. Een erg goede start dus en heerlijk gereden, maar vooral genoten op de fiets. 

 

Elke dag zal ik even kort een sponsor van het team toelichten, als eerste natuurlijk Univega. Univega, ook de naamsponsor van het Univega Pro Cycling Team heeft deze mooie 29" carbon hardtails beschikbaar gesteld voor alle teamrijders. De fiets was perfect vandaag, ik kan er uitstekend mee uit de voeten en de 1x11 aandrijving bevalt me super. Univega bedankt!

 

Morgen een nieuwe dag, een kortere rit, 110 km met 2178 hoogtemeters..... gas erop!

  • 2016-05-08_etappe1_1
  • 20160508_01
  • 20160508_02